Velikonoční menu – jak by mělo vypadat?

Škaredá středa

Jak už samotný název napovídá, v tento den by mělo jídlo na talíři vypadat škaredě, na první pohled nepovedeně. Pokud se tedy rozhodnete usmažit třeba bramborové placky, nebo palačinky, schválně je natrhněte, aby nebyly dokonalé.

Zelený čtvrtek

Samotný název napovídá, že velikonoční tradiční menu na Zelený čtvrtek by mělo obsahovat nějaké zelené jídlo. Vaří se z jarní zeleně a luštěnin. Pečou se preclíky, pletence i škvarkové placky, které se podávají k jarním polévkám. Součástí pokrmů jsou petrželka, mladé kopřivy, špenát a další druhy zeleniny.

Velký pátek

Velký pátek je den, kdy je nejpřísnější půst, takže tradiční velikonoční menu neobsahuje žádné maso. Dáváte si pouze jedno jediné jídlo za den. Dodržujte však pitný režim.

Bílá sobota

V tento den se pořádně najíme. Jako hlavní pokrm se podává velikonoční nádivka, které se říká hlavička. Dále určitě napečte velikonoční buchtu, udělejte velikonoční snítek a neměl by na stole chybět mazanec.

Boží hod velikonoční

V neděli velikonoční svátky vrcholí. Z kuchyně tak často voní různé buchty, mazance a masa. Jak vypadá na velikonoční neděli oběd? Jako první se podává masový vývar, další chody už záleží na konkrétní rodině. Hlavní chod by měl být z masa, například pečené jehněčí. Pokud však nebudete mít jehněčí maso, měli byste mít upečeného alespoň sladkého beránka.

Velikonoční pondělí

Poslední otázkou je, co na oběd na Velikonoční pondělí. Zvažujte něco z vajec, protože jich doma budete mít hodně z koledování. Vejce mohou být plněná, smažená, v omáčkách, salátech, k masu, prostě všude.

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: archiv

Komentáře z facebooku