Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu. Pro úplnost dodejme, že jidáše se pekly na Zelený čtvrtek. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti. Dobrou chuť!
Ingredience:
-
4 ks vejce
-
20 dkg cukru krupice
-
14 dkg másla
-
1 lžička citronové kůry
-
1 ks kypřícího prášku do pečiva
-
1 sklenka mléka
-
35 dkg polohrubé mouky
Postup přípravy:
Formu na beránka řádně vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme.
Třené těsto rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout.
Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.
Autor: Alexandra Hejlová
Foto: archiv
Komentáře z facebooku