Duben měsíc jater (zdraví)

Játra, těsně spolupracují se žlučníkem, který jsme si představili v minulém březnovém článku.  Mají více než pět set funkcí a jsou označována jako „velící generál těla“. Vše, co sníme a vypijeme, projde játry a je tam zpracované. Zbavují tělo nežádoucích látek. Velmi ho zatěžují léky a drogy. Játra mají schopnost regenerace, což je důležité pro celkové zdraví těla.

Pokud játra oslabíme můžeme mít příznaky jako jsou například alergie, dna, migrény, zácpa, zvracení a nauzea, problémy se žlučníkem, bolestivá menstruace, nepravidelné cykly.

Pokud chcete posílit játra a vyhnout se jejich přetížení, měli byste omezit konzumaci potravin, které na ně  působí negativně. Mezi tyto potraviny řadíme tučná jídla, čokoláda, káva, arašídy, sířené sušené ovoce, potraviny s chemickými přídavky a hlavně alkohol, drogy. Nejlépe se zaměřit na potraviny, které jsou chemicky neoštřené nebo bio, jako například celozrnné produkty, ryby, zrna (jáhly), červená řepa, borůvky, hrozny a kopřiva, různé druhy řas.

Pro stimulaci jater je dobré každé ráno cca 14 dnů vypít sklenici čerstvé mrkvové šťávy. Také může pomoci směs šťáv z řepy, mrkve, citronů a jablek, které je dobré doplnit lžičkou olivového oleje. 

Existuje také mnoho bylin, které mohou podpořit zdraví jater. Jsou to například Ostropestřec mariánský, čekanka, řepík, smetanka lékařská, aryčok, černá ředkev a další.

Cvik pro posílení dráhy jater je na obrázku pod číslem 1. Dále léčivý zvuk je sssýýý.

(JT), foto volně na internetu a pixabay

Komentáře z facebooku