Mazanec se tradičně pekl o Velikonocích už na Bílou sobotu (ve stejný den jako beránek), aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání. Odtud vzniklo označení mazanec, který byl nakrojen až po tomto úkonu. Upečte si dnes mazanec podle spisovatele Michala Dlouhého z knihy Četnická kuchařka.
Budeme potřebovat:
- 4 dkg droždí
- 25 dkg cukru
- 25 dkg margarinu Vitello (v dnešní době můžeme použít máslo)
- 2 žloutky
- 20 dkg hrozinek
- 10 dkg mandlí
- 25 dkg hladké mouky
- 75 dkg polohrubé mouky
- 50 dcl mléka
- citronová kůra
- anýz
- sůl.
Postup:
Hladkou a polohrubou mouku dobře promísíme. Do části promísené mouky přidáme trochu vlažného mléka a rozdrobíme droždí a vytvoříme kvásek, který necháme vzejíti. Mezitím utřeme rozpuštěný margarin Vitello s cukrem, žloutky a špetkou soli do zpěnění. Dále přimícháme citronovou kůru, anýz a zbytek vlažného mléka a zpracujeme spolu s kváskem a zbytkem mouky v těsto. Potom do těsta zapracujeme hrozinky a strouhané loupané mandle a necháme jej dobře vzkynouti. Znovu těsto propracujeme a uděláme bochánky, na které nožem vytvoříme křížek. Bochánky necháme ještě půl hodiny kynouti a poté je upečeme v mírně horké troubě do zlatohněda.
Recept byl zpracován podle knihy Michala Dlouhého Četnická kuchařka, vydané nakladatelstvím Jindřich Kraus – Pragoline www.jindrichkraus.cz Kniha je k dostání u všech knihkupců a na www.megaknihy.cz a byla vydána i v elektronické podobě, která je k dostání na www.kosmas.cz. Další informace o autorovi se dozvíte na jeho webu www.cetnik-michal-dlouhy.cz nebo na facebooku Četník Michal Dlouhý.
AUTOR: JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.
FOTO: archiv – JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.
Komentáře z facebooku