Duben měsíc jater

Duben je pro nás měsíc velké očisty a probuzení. V tomto měsíci si zaslouží pozornost játra. V březnu jsme poskytli péči žlučníku, který velmi souvisí s játry. Pokud jsou játra zanesená toxiny, mohou zapříčinit mnoho problému a činnost žlučníku. Jak se o játra starat se nyní dozvíme v tomto článku. 

Podle čínské medicíny jsou játra označována jako jinový orgán, patří do elementu dřeva, patří mu emoce hněv. Játra nám ukazuji vztah k lidem, okolí a k světu. Související orgány s játry jsou žlučník, šlachy a vazivo, nehty a oči. Nejvyšší činnost jater je mez 1. – 3. hodinou.

Játra jsou klínovitý orgán a nacházejí se pod pravou plící, jsou chráněna žebry. Váží v průměru 1,5 kg. Játra se skládají z pravého a levého laloku, jsou měkká, avšak křehká. Mají červenohnědou barvu. Jsou největším a zároveň nejzatěžovanějším orgánem v těle.

Játra uschovávají krev, řídí vnitřní propustnost organismu a pohyb energie v něm. Plní mnoho funkcí a umí i svou tkáň regenerovat. Absorbují a ukládají bílkoviny z potravy, sacharidy a tuky, které v těle přemění v energii nebo je uloží jako tukovou tkáň. Vyrábějí žluč. Játra jsou nejteplejší orgán v těle. Nejdůležitější funkce jater je odstraňování toxických látek z těla.

Játra jsou nejvíce oslabeny alkoholem, proto nejvíce trpí játra alkoholiků. Dále játra oslabí, pokud organismus prodělá mononukleózu a nebo u žen užívání hormonální antikoncepce. Játrům také vadí zadržovaný hněv, stres a strach. Proto lidé, co v sobě dusí emoce hněvu většinou mají problém se žlučníkem, který právě s játry souvisí.

Jaké poznáme oslabená játra?
Například žloutnou nehty nebo lámou/třepí se. Mohou být gynekologické potíže jako jsou velké bolesti břicha a nepravidelná menstruace. Dalšími příznaky je snadný vznik modřin, alergické reakce, migrény, nemoc králů -dna, nadýmání, bolesti zad ve střední části, problémy s viděním, šeroslepost, suché oči, žluté oči a další. Poslední fáze oslabených jater je, že játra selžou. 

Vhodné bylinky pro játra jsou:
Čekanka obecná (kořen) – podporuje vylučování a pročišťuje organismus. 
Česnek setý – podporuje zdravá játra a srdce, působí jako antioxidant a posiluje imunitu.
Pampeliška lékařská – podporuje trávení a zažívání, účinný antioxidant, působí močopudně.
Ostropestřec mariánský – celkové pročištění organismu, podporuje normální funkci jater a žlučníku.
Třezalka tečkovaná – podporuje funkci jater i žlučníku. Pomáhá ve vylučování a pročišťování organismu

V dubnu bychom měli omezit solení, příjem cukrů, bílé pšeničné mouky a dále omezit:

  • alkohol
  • tučná jídla (smažená, pečená)
  • syrová a příliš chladná strava
  • maso a uzeniny
  • mléčné výrobky
  • sladkosti
  • ostré a horké pokrmy
  • chemikálie

Cvik pro posílení dráhy jater je na obrázku označen číslem 1 a léčivý zvuk – sssýýý.

(JT),titulní fotografie pixabay

Komentáře z facebooku