Šafrán setý a jeho léčivé účinky

Šafrán setý (crocus sativus). Je vytrvalá bylina, se zásobní podzemní hlízou. V bylinkářství se využívá blizna (je velice drahá), nať, květ. Šafrán obsahuje aldehydy, aminokyseliny, glykosidy (picrocrocin = typická chuť šafránu), karotenoidy (crocetin, crocin, zeaxanthin), kyseliny, minerální látky (Cu, K, Mg, Mn, a, Zn), flavonoidy, hořčiny, sacharidy, silici, terpenoidy, tuky, vitamíny (A, B, C) aj..

Léčivé účinky
Mezi hlavní léčivé vlastnosti šafránu patří:

  • Antidepresivní účinky: Může pomoci snížit symptomy deprese a zlepšit náladu.
  • Antioxidační účinky: Obsažené sloučeniny v šafránu mají silné antioxidační účinky, které pomáhají ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály a přispívají k celkovému zdraví.
  • Protizánětlivé účinky: Šafrán má protizánětlivé vlastnosti a může být použit k tlumení zánětlivých reakcí v těle. Tím může přispět k léčbě různých zánětlivých onemocnění.

Způsoby využití:
Šafrán  je nejznámější jako koření v kuchyni. Jeho intenzivní barva a aroma se používají k dochucení pokrmů a přípravě různých tradičních jídel. Mimo kuchyň se šafrán používá v tradiční medicíně, kde se z něj připravují odvary, tinktury nebo extrakty pro různé účely. Šafrán je také oblíbenou složkou v kosmetickém průmyslu a používá se v přípravcích pro péči o pleť a vlasy.

Šafrán se má podávat výlučně samostatně!

Macerát: 1 g blizen, 100 ml vody, luhovat 16 hod., 20 ml 5x denně.
Tinktura: 40% alkohol, 2 ml 3x denně .
Extrakt: 15 mg 2x denně.

Jedovatá rostlina!
Bylina je ve větším množství (cca 15 g sušené drogy) jedovatá. Užívat ji nesmí děti do 10 let, těhotné a kojící ženy.

Komentáře z facebooku