Šansoniér a herec Yves Montand

Proslulý šansoniér a francouzsko-italský herec, jeden z nejpopulárnějších zpěváků ve Francii. Vydal 35 alb, zahrál si ve více jak 60 filmech a mezi jeho přítelkyně patřily například Edith Piaf nebo Marilyn Monroe.

Montandova cesta na pódia a před filmové kamery vedla nesnadnými zákrutami. Narodil se 13. října 1921 v malém toskánském městečku jako Ivo Livi a byl nejmladší ze tří dětí. Rodiče utekli s dětmi před italskými fašisty do francouzské Marseille a tady se protloukali všelijak. Yves ve třinácti opustil školu a pomáhal rodině prací v továrně, přitahovala ho ale magie zšeřelého kina a zakouřené scény kabaretů. Z vydělaných peněz odevzdaných doma mu na lístek do kina mnoho nezbývalo, sem tam se ale před stříbrné plátno přece jen nějak propašoval. Jeho kariéru odstartoval Bláznivý večer. Tak se jmenovala revue, kde vystupoval a díky níž se dostal do Paříže. Tady ho spatřila Edith Piaf.

Slavná šansoniérka byla prvním klíčovým člověkem na Montandově oslnivé cestě. Otevřela mu pařížský Moulin Rouge i své srdce. Jejich romantický vztah i společná pěvecká vystoupení trvala jen krátce, z Yvese ale udělala známého muže, jehož si všiml svět. A také filmaři.

Debutoval snímkem Hvězda bez světla, téhož roku si ho vybral i Marcel Carne pro jednu z hlavních rolí do filmu Brány noci. Teprve strhující drama Mzda strachu (1953) od Henriho-Georgese Clouzota z něj, ale udělalo definitivní filmovou hvězdu. Stvrdila to i Zlatá palma pro nejlepší film na festivalu v Cannes.

Od té doby dělil Montand svou lásku mezi koncertní pódia a film. V hudbě jej ovlivnila poezie Jacquese Préverta, který pro něj napsal řadu písňových textů. Koncem 50. let přesáhl jeho pěvecký věhlas i za oceán, kde se představil sólovým pěveckým a tanečním vystoupením na Broadwayi a v dalších městech USA. Poslechnout si ho mohli v roce 1957 i čeští fanoušci, hostoval v pražské Lucerně. Žil naplno, zpíval, hrál, zdobil filmové festivaly, okouzloval ženy.

O ženy nouzi neměl, se svatbami ale šetřil. Oženil se jen dvakrát. Poprvé s herečkou Simone Signoretovou, s níž udržoval utajovaný poměr a kterou nakonec rozvedl. Simone a Yves se poprvé setkali v létě 1949 kavárně v Saint-Paul-de-Vence u Azurového pobřeží. Simone byla vdaná a Yves se právě rozešel s Édith Piaf. Okamžitě se do sebe zamilovali. Sdíleli nejen soukromí, ale často i filmové plátno – objevili se kromě Čarodějek ze Salemu a Doznání také ve filmech Zločin v expresu nebo Policejní kolt vzor 357. Vydrželi spolu až do její smrti, úctyhodných 34 let.

To s věrností manželskou to bylo složitější. Šarmantního a elegantního francouzského zpěváka si vyhlídla Marilyn Monroe a rozhodla se, že pouze on bude jejím partnerem v hudebním filmu Pojď, budeme se milovat. Snímek vypráví příběh chudé dívky, tanečnice Amandy, která se zamiluje do divadelního kolegy, aniž tuší, že on je ve skutečnosti milionář.

Pozornost krásné Američanky Yvesovi lichotila. Do Ameriky s ním přiletěla i Simone a často se scházeli s Marilyn a jejím tehdejším mužem Arthurem Millerem. O poměru Marilyn s Yvesem se brzy dozvěděli novináři a zpráva rychle přeletěla oceán, když Miller našel milence přímo v posteli! Simone před ním nezabouchla dveře, ani mu před ně nedala kufr. Stále ho milovala, ale něco se v ní zlomilo. Určitě jí náladu nezvedly informace o tom, že Marilyn asi nebyla jedinou ženou, která se připletla Yvesovi do cesty. Jejím každodenním společníkem se stal alkohol. Zemřela 30. září 1985 na rakovinu slinivky.

Podruhé podlehl jako sedmašedesátiletý své o padesát let mladší asistentce Carole Amielové. Ta mu v manželství dala jediného syna – Valentina. Yves Montand zemřel 9. listopadu 1991 na infarkt, který ho postihl po poslední klapce svého posledního filmu IP5.

Zdroj: fremeaux.com, vogue.fr

 

Komentáře z facebooku