Claudia Cardinale: Italská herečka – sexsymbol 60. a 70. let

Herečka Claudia Cardinale, legenda a sex symbol 60. a 70. let 20. století, která dostala řadu filmových cen, se nejvíce proslavila westernem Tenkrát na Západě.

Narodila se 15. dubna 1938 jako Claude Joséphine Rose Cardinale rodičům sicilského původu, kteří po tři generace žili v Tunisku. I když její předci pocházeli ze Sicílie, v jejich rodině v Tunisku se mluvilo pouze francouzsky.

Okouzlující italská herečka Claudia Cardinale na stříbrném plátně debutovala v krimi komedii Zmýlená neplatí (1958) režiséra Maria Monicelliho. Za svou dlouholetou kariéru ztvárnila víc než dvě stovky postav. K těm nejslavnějším rozhodně patří Jill McBain v dnes již kultovním westernu Tenkrát na Západě (1968), kde ohromila především mužské publikum.

Kromě neskutečné krásy a hereckého talentu Claudia Cardinale zaujala i sexy tělem. V mládí byla zajímavá i svým výrazným hlasem – hlubokým a drsným. Někteří režiséři se shodovali na tom, že se k jejímu půvabnému zevnějšku vůbec nehodí, a tak ji nechávali dabovat.

Za svou dlouhou hereckou kariéru Claudia Cardinale získala mnoho filmových ocenění, jako jsou Zlatý lev za přínos světové kinematografii na Benátském filmovém festivalu, Zlatý medvěd za celoživotní dílo na Berlínském filmovém festivalu či Zlatý leopard za celoživotní dílo na Filmovém festivalu v Locarnu. Na Oscara ani Zlatý globus ale nedosáhla.

Zdroj: Britannica, gettyimages.fr

 

Komentáře z facebooku