Impozantní americký herec Gregory Peck

108 let by se 5. dubna dožil legendární americký herec Gregory Peck, který byl v roce 1996 hlavní hvězdou Karlovarského filmového festivalu.

Herec, narozený 5. dubna 1916 jako Eldred Gregory Peck, začal svou kariéru v divadle na počátku 40. let, z odvodu byl osvobozen kvůli zranění zad. Ačkoli byl během těch let často bez peněz a někdy přespával na ulici, zahájení jeho filmové kariéry přineslo rychlý úspěch. Po uvedení svého prvního filmu Days of Glory v roce 1944 získal v následujících pěti letech čtyři nominace na Oscara. Jeho pátá by byla ta, kterou si nakonec odnesl domů.

Gregory Peck a Audrey Hepburn

Gregory Peck byl vzorem poctivosti, věrným přítelem kolegů v nouzi, otcem, zpovědníkem hollywoodské komunity. Gregory Peck proslul mimo jiné absencí hvězdných i osobních skandálů. Svého času byl  předsedou Americké filmové akademie, Společnosti pro výzkum rakoviny a Národní nadace pro umění.

Zdálo by se, že Gregoryho život byl bez vady. Měl doma mladou ženu, děti, měl slávu, bojovaly o něj společnosti i politické organizace, o peníze se starat nemusel. Jenomže pak přišel rok 1975 a devětapadesátiletý herec utrpěl ohromnou ztrátu. Jeho nejstarší syn Jonathan, bez předchozích náznaků nebo varování, spáchal sebevraždu. Pro Gregoryho Pecka to byla ohromná rána, ze které se vzpamatovával celé dva roky. Propadal depresím, obviňoval se, že nic nepoznal, a hrát samozřejmě nemohl.

Nakonec největší rodičovskou můru překonal, ale stín sebevraždy vlastního dítěte v něm zůstal až do konce života, naplněného mimo jiné i charitou.

Gregory Peck zemřel v roce 2003 doma ve své vile v Los Angeles. Ve spánku podlehl zápalu plic. Do poslední chvíle s ním byla jeho druhá manželka Veronique, s níž měl dvě děti.

Gregory Peck se svou druhou manželkou Veronique Passani

Zdroj: Britannica, biography.com

Komentáře z facebooku