Mexiko: Tajemná země Mayů, starých památek a nádherného moře

Teplo, pláže, tacos, ale taky zasněžené hory a sopky, vlastním životem tepající města, džungle a nádherné vodopády, to jsou některé z četné škály zajímavostí Mexika. Pokud se rozhodnete pro cestování v Mexiku, tahle země vás polapí a už nikdy nepustí. Objevíte opuštěné pláže, pozůstatky dávných civilizací a okouzlující národní parky.

Mexiko je divoká a nespoutaná země, pyšnící se bohatou historií starověkých civilizací, které připomíná množství památek rozesetých na mexickém území. Turistům kromě pamětihodností z časů Mayů či Aztéků nabízí úžasné koupání a možnost prožití dovolené na pláži, až už na březích Tichého oceánu, Mexického zálivu či Karibského moře. Při návštěvě Mexika si nelze nechat ujít jeho hlavní město – Ciudad de México, které je největším městem na světě. Leží vysoko ve vnitrozemských horách asi 2 000 metrů nad mořem. Zhruba 50 km od hlavního města se nachází starobylá městská civilizace Teotihuacan, v jejímž areálu se nachází největší jihoamerické pyramidy. Na poloostrově Yucatán se nachází známá mayská lokalita jménem Chichen Itzá, která byla pro svou jedinečnost v roce 2007 zařazena na seznam nových sedmi divů světa.

Novodobí Mexičané jsou velmi unikátní směskou mnoha starých kultur – Olméků, Zapotéků, Toltéků, Mayů, Aztéků, Inků, Afričanů, Francouzů a Španělů. 

Španělští dobyvatelé přinesli do Mexika tradici býčích zápasů, které se stalo jeho národním sportem. Hlavní sezóna se odehrává mezi listopadem a dubnem a Plaza Mexico je největší býčí arénou na světě. 

Na mezinárodní letiště v Cancúnu denně přilétají pravidelné i charterové letecké spoje z Evropy, Spojených států. Přivážejí turisty, kteří si touží odpočinout na plážích Mayské riviéry. Ta spojuje koridor mezi Cancúnem a Tulumem. Přibližně 160 kilometrů dlouhý pruh pobřeží se táhne podél tyrkysových vod Karibského moře. Na počátku 70. let 20. století tu byly ještě zapadlé vesničky, které obývali jen potomci dávných Mayů. Pak se vláda ale rozhodla, že využije potenciálu turistického průmyslu a vystavěla tu hotelové komplexy. Moře tu má neuvěřitelně tyrkysovou barvu díky vápencovému podloží a písečným plážím. Po většinu roku tu vládne přívětivé počasí a k mnoha památkám poloostrova je to doslova kousek.

Mexická kuchyně je jako jediná kuchyně světa zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Doslova v každém státě či oblasti Spojených států mexických najdete místní speciality nebo alespoň jiným kořením ochucené kulinářské stálice Mexika. To, co můžete na Yucatánu ochutnat na rozdíl od jiných částí země, jsou speciality z moře. Kromě grilovaných ryb a rybích polévek zde v každé restauraci narazíte na tzv. ceviche. Ceviche je jídlo ze syrových ryb nebo mořských plodů. Tato směs se několik hodin marinuje v citronové šťávě. Ta zbaví maso všeho nežádoucího, včetně rybího zápachu. Takto upravené maso se pak smíchá s cibulkou, limetkovou šťávou a směsí koření, jako je například koriandr nebo máta. Co oblast, to trochu jiná podoba přípravy této speciality. Na celém poloostrově pak můžete ochutnat většinu zástupců vynikající mexické kuchyně. Plněné tacos, quesadillu či enchiladas. Výborné masové fajitas vám připraví během chvilky ze všech možných druhů masa.

Na své si přijdou v Mexiku i milovníci dějin nedávných. Vládl zde nějakou dobu například i evropský Habsburk. Zajímavé jsou pasáže dějin, kdy se křesťanství mísí s místním původním animismem. V jiném časovém období se země zase zmítala na hranici rozhodování mezi kapitalistickým a socialistickým zřízením. Všechna tato období jsou shrnuta v jednom z nejlepších muzeí historie na světě a tím je Museo Nacional de Antropología v Mexico City. 

Zdroj: Britannica

 

 

Komentáře z facebooku