Mistr filmové tvorby Václav Vorlíček

Je podepsaný pod desítkami filmů. Bez jeho Tří oříšků pro Popelku by Vánoce nebyly svátky. Je to už pět let, co se na věčnost odebral tvůrce půvabných pohádek, bláznivých komedií, mistr filmové tvorby Václav Vorlíček.

Scenárista a režisér Václav Vorlíček patřil k nejvýraznějším československým filmařům s mezinárodním potenciálem a ke klasikům naší komedie.

Narodil se v roce 1930 v Praze, kde také vystudoval režii na FAMU. Proslavil se v českém prostředí velmi neobvyklou parodií na komiks Kdo chce zabít Jessii?, kde si zahrála tehdejší kráska Olga Schoberová. Film bodoval u československých diváků i na festivalech v Terstu nebo v Locarnu.

Na crazy humor vsadil i u filmů Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky nebo Pane, vy jste vdova, na kterém už spolupracoval s Milošem Macourkem. Velmi dobře byla přijata i komedie s pohádkovými prvky Dívka na koštěti se zpěvačkou Petrou Černockou.

 

Slavná pohádka Tři oříšky pro Popelku se stala v sedmdesátých letech mezinárodním hitem a je uváděna dodnes v mnoha evropských televizích, velmi populární je třeba v Německu a ve Skandinávii. Současně ale v sedmdesátých letech vznikaly i slabší snímky poplatné režimu jako Bouřlivé víno a Zralé víno.

Největší talent Václava Vorlíčka spočíval v chytrém bláznivém humoru a pohádkách, přičemž oba žánry úspěšně propojoval. Vytížený režisér tak chrlil zábavné snímky jako Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Jak se budí princenzy, Princ a Večernice a Což takhle dát si špenát.

V osmdesátých letech dostal obrovský prostor pro svou fantazii v televizi a vytvořil mnoho seriálů, kterými byly tehdejší děti fascinovány. Náročné trikové seriály jako Arabela vůbec nevypadaly levně a často mátly diváky i tím, že někdy moc nepřipomínaly československou realitu. Bylo to tím, že vznikaly přímo ve spolupráci se západoněmeckou televizí a západní děti by asi spoustu jevů z komunistické země nepochopily.

Vedle prakticky dokonalé Arabely si získaly popularitu i série Létající Čestmír nebo Křeček v noční košili.

Po revoluci se Václav Vorlíček pokusil na staré klasiky navázat projekty jako Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Foto/Zdroj: deutschlandfunkkultur.de, Wikimedia

Komentáře z facebooku