Víte jak si vybrat barvu oblečení a jak (ne)kombinovat barvy?

Možná to tak nevypadá, ale barvy v sobě mají obrovskou sílu, a to proto, že každý odstín vyjadřuje nějakou emoci, můžou vám pomoct zlepšit náladu nebo jen navodit atmosféru. Barvám se nemůžete vyhnout, jsou všude kolem vás,  v přírodě, ve městě, u vás doma. To je důvod, proč bychom se jim měli věnovat i při oblékání. Otázkou ale je, jak si najít svoje oblíbené barvy, jak je sladit, které vám budou slušet a ve kterých se budete cítit skvěle?

Když se oprostíme od faktu, že černá barva sluší všem, což nejde a nemůžeme  popřít, tak obecné poučky říkají, že tmavým typům (hnědé vlasy, hnědé oči) sluší spíše světlejší až tmavší pastelové odstíny. Světlým typům (blond vlasy, modré oči) zase sluší tmavé odstíny a světle pastelové odstíny jako například růžová. Smaragdově zelená nebo rudá jsou zase barvy oblečení pro zrzky. Nicméně, každému sluší všechno, jen to musí umět nosit a správně kombinovat. Proto nejlepším způsobem, jak si najít svoje oblíbené barvy je jen zkoušet a kombinovat. Jen tak zjistíte, které barvy se k vám hodí, a ve kterých se budete cítit dobře. Dalším krokem, jak si najít své barvy, je seznámit se s barevným kruhem. Je to taková nejsnadnější pomůcka, abyste se mohli trošičku zorientovat.

Existuje barevný kruh, který vám pomůže určit, jaké barvy spolu ladí nebo neladí. Kruhový diagram poprvé představil v roce 1666 Sir Isaac Newton, který tímto položil základy tradiční teorie barev, která se používá dodnes v různých obměnách.

Na základě barevného kruhu dělíme barvy na:

primární (červená, modrá a žlutá)

sekundární barvy (zelená, oranžová a fialová)

sekundární a terciální barvy (žluto-oranžová, červeno-oranžová, červeno-fialová, modro-fialová, modro-zelená a žluto-zelená).

S tímto barevným kruhem se naučíme pracovat a tak zjistíte jak sladit barvy oblečení pro může i ženy. 

. Naučit se správně kombinovat barvy je umění, proto doporučujeme v začátcích nosit pouze jednu barvu a ladit její odstíny. Nepočítají se do toho barvy neutrální – černá a bílá. 

. Sladění třech barev se jednoduše dělá pomocí pravidla trojúhelníku, a to tak, že v barevném kruhu spojíte jakékoliv tři barvy do tvaru trojúhelníku.  Toto pravidlo využijete, když si nebudete vědět rady  jak sladit oblečení. Pravidlo 3 barvy a dost. Kombinace 4 barev už působí příliš! 

. Další jednoduché pravidlo je,  když máte jeden odstín barvy a potřebujete k němu najít druhý, který bude ladit – barevný kruh spojíte rovnou čarou vybranou barvu s barvou naproti. Těmto barvám se také říká komplementární barvy. 

. Když vezmeš na sebe barvy, které vedle sebe leží v barevném kruhu, není možné se splést. Barvy ležící vedle sebe budou ladit za každé situace. Mimo jiné se tyto barvy nazývají analogické barvy.

AH

Foto: Pantone

Komentáře z facebooku