Výtvarník David Jemelka a jeho život na vozíku

Olomoucký výtvarník David Jemelka pochází z umělecké rodiny. Jeho otec fotograf, strýc malíř, prarodiče také malíři. David se na uměleckou dráhu hned nepustil. Vyučil se tiskařem a svůj první obraz namaloval ve 22 letech. Byl aktivní sportovec, který se věnoval bojovým sportům, běhu a plavání. Zákeřná choroba ho však ze dne na den upoutala na invalidní vozík. Davidova silná vůle se nevzdat ho posunula dál do hlubin a tajů výtvarného umění.

David v roce 2009 se předklonil při práci v ateliéru a v míše mu praskla krevní sraženina a paralyzovala ho. I přesto, že život Davidovi hodil do cesty tuto překážku se rozhodl nepodlehnout. Aktivně tvoří, skládá básně, velmi rád se vydává na výlety po Česku, je milovník četby a sledování filmů. „Jsem výtvarník i básník, maluji abstrakci, vše, co žije a dýchá, to já prociťuji a tvořím na plátno emoční barevnost krás,“ říká.


Má za sebou několik výstav, jednu se svým otcem – fotografem Tomášem Jemelkou – v roce 2012 v olomoucké Galerii Patro.
Ke svému životu David potřebuje snadno ovladatelný vozík. Proto je nyní zahájena sbírka s názvem „Vozík pro Davida“. Sbírku naleznete na odkaze https://www.kontobariery.cz/Pribehy/Komu-muzete-pomoci/Vozik-pro-Davida
Budeme rádi, pokud se do sbírky zapojíte.


text (JT)

fotografie: archiv výtvarníka Davida Jemelky, talent.cz, úvodní fotografie Pavel Pokorný

Komentáře z facebooku