Česká malířka TOYEN

Česká malířka a grafička Toyen, pod vlastním jménem Marie Čermínová, se narodila 21. září 1902 na pražském Smíchově. Své rodiny se zřekla, aby se osvobodila od své minulosti. Svůj záhadný pseudonym Toyen si zvolila, aby jí odpoutal od předsudků spojených s pohlavím.

V letech 1919 až 1920 Toyen chodila na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, vliv na její tvorbu mělo její seznámení se s Jindřichem Štýrským v roce 1922. Se Štýrským se Toyen přátelila až do jeho smrti v roce 1942, společně vytvořili zvláštní tvůrčí spojenectví, navzájem se inspirovali a doplňovali.

Toyen se stala v roce 1923 členkou avantgardní skupiny Devětsil. Členy Devětsilu byli mimo jiné také Jaroslav Seifert, Vladislav Vančura, Vítězslav Nezval, Jiří Wolker, Jiří Voskovec, Jan Werich, Jaroslav Ježek, Karel Teige, Jindřich Štýrský i Julius Fučík. V této době Toyen malovala převážně ve stylu pozdního kubismu a purismu, ale také naivního umění.

V roce 1925 odjela i se Štýrským do Paříže. Tam přibližně za rok vyhlásili vznik nového uměleckého směru, který nazvali artificialismus, který byl poetickou alternativou surrealismu. První výstava Toyen a Štýrského se konala v roce 1926 v Galerie de l’art contemporain v Paříži.

Toyen se v roce 1928 vrátila do Prahy, kde se začala více zabývat naukám surrealistů. V roce 1934 se stala jednou ze zakládajících členů Surrealistické skupiny, kde byl Karel Teige, Jindřich Štýrský a Jindřich Heisler. Spolupracovali se skupinou z Francie a v roce 1935 na pozváni do Prahy přijeli také André Breton a Paul Eluard, kteří skupinu podporovali a dávali jakési vzdálené duchovní vedení.

Po okupaci a nástupu druhé světové války byl přerušen vývoj avantgardního umění v Čechách. I Toyen tvořila v utajení a nevystavovala, její surrealistické dílo bylo nacisty považováno za zvrácené umění. Po skončení války krátce vystavovala, nicméně raději v roce 1947 opustila Československo a odešla s básníkem Jindřichem Heislerem do Paříže, kde zůstala až dokonce života. V Paříži dále vystavovala se surrealisty a stala se jednou z nejuznávanějších autorit tohoto hnutí.
Toyen patří mezi nejvýznamnější postavy českého surrealismu. Žila pro svou tvorbu osvobozena od konvencí tehdejšího života. Malování pro ni bylo přirozenou potřebou a sama se nikde neprosazovala a ani nepřizpůsobovala požadavkům galeristů, také se nenechala ovlivnit výtvarnými kritiky. Byla svobodnou osobností i ve vnímání sexuality. Svoje erotické kresby a obrazy začala malovat kolem druhé poloviny 20. let, kde v Československu takové umění bylo považované za dekadentní pornografii.
Toyen zemřela 9. listopadu 1980 v Paříži.

(JT)

Zdroj informací: www.artmuseum.cz
fotografie: Národní galerie Praha, Artplus.

Komentáře z facebooku