100. výroční narození Jiřího Šlitra

Ve čtvrtek 15. února 2024 si připomeneme 100. výročí narození Jiřího Šlitra, jednoho z nejvýznamnějších zakladatelů české moderní populární hudby. Byl mnohostranným talentem – klavíristou, skladatelem, zpěvákem, hercem, kreslířem, karikaturistou, ilustrátorem a scénografem. Jeho spolupráce s Jiřím Suchým v divadle Semafor vytvořila nesmazatelnou stopu v české kultuře.

Vydavatelství Supraphon chystá pro příznivce nezapomenutelného autora pod názvem Jiří Šlitr stoletý s podtitulem Nejlepší písně LP desku se 14 písněmi z nejslavnější éry divadla Semafor (1960–1965). Všechny tyto hity s nezaměnitelnými texty Jiřího Suchého nejvýrazněji charakterizují Šlitrův význam pro českou populární hudbu. Album vyjde již 2. února.

Jiří Šlitr se narodil v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Byl vystudovaný právník, svému právnickému povolání se však nikdy nevěnoval.

Mezi nejznámější hry spojené s Jiřím Šlitrem patří Člověk z půdy, Jonáš a tingltangl, Dobře placená procházka, Ďábel z Vinohrad nebo Poslední štace. Jiří Šlitr také hrál a skládal hudbu k několika filmům, například Kdyby tisíc klarinetů nebo Zločin v šantánu. Kromě toho se věnoval i kreslení a malování, jeho obrazy a ilustrace byly vystavovány v Československu i v zahraničí a vyšly i knižně. 

Zemřel tragicky 26. prosince 1969 v Praze. Jeho hrob je na Vinohradském hřbitově. V roce 2005 mu byla udělena medaile Za zásluhy 1. stupně in memoriam. Jeho dílo je stále živé a oblíbené u mnoha generací diváků a posluchačů.

K uctění 100. výročí narození Jiřího Šlitra se chystá akce v Salmovské literární kavárně https://www.salmovska.cz/, 25. 2. 2024 od 18 hod. – 100 let Jiřího Šlitra  -. Jiří Šlitr známý i neznámý

Komentáře z facebooku