KYU CUP 2024 – akce, která rozradostnila 1300 dětí

Velkolepá sportovní akce se odehrála v neděli 26. 5. ve sportovní hale Královka na Praze 9. Pro bezmála 1 300 dětí připravil největší judistický oddíl u nás Judo Academy KYU CUP 2024. Jednalo se o druhý ročník společenské akce, kde děti ukázaly rodičům, co se v judu naučily. ,,Hlavní myšlenkou Kyu cupu je motivovat děti do dalšího tréninku. Dětem, které nechtějí závodit na tradičních judistických závodech, se zde naskýtá úžasná příležitost seberealizace“, řekl k realizaci akce její zakladatel Jiří Vaněk. Oproti loňskému roku pořadatelé evidovali o 300 dětí více.

Jako na festivalu dětské radosti si mohli připadat návštěvníci KYU CUPu 2024. Ten byl zorganizován do 5 bloků. Každý byl určen pro děti dle jejich věku a judistické výkonnosti. Každý blok znamenal téměř zaplněné hlediště sportovní haly Královka a stovky dětí na tatami (judistické žíněnky, pozn. red.). Ty se snažily předvést vše, co se v judu naučily. Odměnou jim byl potlesk z naplněné tribuny nejen od jejich rodičů. V rámci této ukázky navíc pořadatelé umožnili vykonat i zkoušku na vyšší kyu (judistický pás, který odráží technickou vyspělost judisty, pozn. red.). Dětem se tak dostala často dvojitá odměna – udělení osvědčení o získání vyššího kyu a uznání od všech přítomných.

Tuto akci si nenechali ujít ani významné osobnosti. Na Královku dorazil starosta Prahy 4 Ondřej Kubín, šéftrenér české seniorské reprezentace Václav Sedmidubský, zakladatel spolku Trenéři ve škole a metodik Fotbalové asociace Antonín Barák či sportovní komentátor a sportovní funkcionář Ondřej Lípa či španělský viceprezident Galicijského svazu juda Eduardo Galán Palla, jehož každoročně pořádané Miguelito Trophy v A Coruně pro 3 000 dětí bylo inspirací pro vznik KYU CUPu.

,,V České republice vznikl mimořádně důležitý projekt a já jsem vděčný, že náš Migueltho Trophy mohl být pro něj inspirací. Každé dítě si zaslouží ocenění za svoji energii a úsilí ve svém tréninku. Zrovna tak má právo na to nechtít být šampionem. To musíme neustále připomínat i trenérům. Osvěta je velmi důležitá a nesmíme se nechat unést pocitem, že cenu má věnovat se pouze talentovaným sportovcům a těm, kteří chtějí být nejlepší. K tomuto je KYU CUP jako stvořený. A já věřím, že posune úroveň vnímání důležitosti věnovat se dětem ve sportu bez selektování, o level výše“, zdůraznila přínos akce uznávaná osobnost sportovního světa ve Španělsku Eduardo Galán Pala.

Judo Academy nabízí kroužky juda i tréninky pro výkonnostní sportovce na bezmála 80 lokacích v Praze a okolí. Vedle toho pořádá mnoho akcí pro své členy jako soustředění, příměstské tábory včetně těch všesportovních, klubové turnaje a další. Od září přijímá nové členy do svých řad. Přihlášení do kroužků juda Judo Academy je nutné udělat elektronicky na webových stránkách www.judoprodeti.cz.

 fotografie: Vojtěch Pazdera (Judo Academy)

Komentáře z facebooku