Mykózy kůže a nehtů na nohou

Začíná teplé počasí a začíná období prudkého nárůstu mykotických onemocněních kůže a nehtů na nohou. Způsobuje to častější návštěvy bazénu, sportovišť, kde jsou společné sprchy, sauny a šatny. Infekci nohou podpoří také nošení neprodyšného oblečení tedy v tomto případě obuvi, která zajistí vlhké a teplé prostředí, kde se kvasinkám a plísním velmi daří.
Povrchové mykózy jsou infekční houbová onemocnění, které dělíme do tří kategorií:
• Dermatofytóza
• Kandidóza
• Keratomykózy

Dermatofyta:
Houby, které se odborně nazývají tinea. U této infekce se však podílejí prediszpoziční faktory, což je například dlouhodobé užívání antibiotik, které naruší veškerou mikroflóru v těle, dále neustále zvlhčení kůže, poranění kůže či sliznic a atd. Projeví se obvykle zarudnutím a bělavým povlakem v posledním meziprstí nohou, což je doprovázeno svěděním. Po delší době svědění přestane a začnou se olupovat suché šupinky a tím se šiří dál.
Dermatofyta dále dělí na 3 skupiny podle formy přenosu:
• antropofilní – žijí na člověku a přenášejí se z člověka na člověka,
• zoofilní – přenášejí se ze zvířat na člověka,
• geofilní – přenášejí se z půdy na člověka.
Jak na Dermatofytu? Doporučujeme kontaktovat www.hiralion.cz, kteří vám poskytnou informace i po mailu a popřípadě se můžete dále i objednat.

Kandidóza:
Jedná se o plísňová onemocnění na kůži a sliznicích způsobená původcem z rodu Candida, nejčastěji Candida albicans. Tato kvasinka je fyziologicky v dutině ústní, trávicím traktu a na genitálu, při jejím přemnožení může dojít k projevům infekce na kůži. Kandidózy převážně postihují pacienty se sníženou imunitou, diabetes mellitus nebo při podávání antibiotik, kortikosteroidů a cytostatik.
Pokud postihne nohy je v oblasti meziprstí nohou, kde vznikají erytematózní plochy až eroze, které mají drobné šupinky na okrajích, často se vyskytují u osob pracujících ve vlhku.
Pokud si myslíte, že máte plíseň, doporučujeme kontaktovat www.hiralion.cz, kteří vám poskytnou informace i po mailu a popřípadě se můžete dále i objednat, po prohlídce vám doporučí návštěvu lékaře nebo vyřeší problém přímo u nich.

Keratomykoza:
Keratomykóza způsobená kvasinkou Malassezia furfur. Jedná se o relativně časté postižení kůže, projevující se převážně na hrudníku, ramenou a zádech, může se objevit na nohách, ale jen na kůži.
Diagnostika je nejdříve klinickým pohledem, který je rozmanitý, ale typicky se projevuje světlými fleky na těle. Je vidět v létě, když se člověk opálí.
Dále pomocí Woodovy lampy, která vyzařuje modré světlo vlnové délky 365 nm
Rovněž je možné provést odběr vzorku a odeslat jej k mikroskopickému a kultivačnímu vyšetření, které může diagnózu potvrdit a případně i určit vhodnou cílenou terapii.

Povídání o plísních a mykózách na našem youtube kanále: Podologické okénko s Petrou – 1. díl (youtube.com)

(JT),  úvodní fotka pixabay

Komentáře z facebooku