Červen měsíc tenkého střeva

Zimu je za námi, na jaře pročistili organizmus a nyní se podíváme na střeva. Měsíc červen je úzce spjatý s orgánem tenké střevo, které je brán jako párový orgánem srdce. Energii doplňujeme pohybem a zároveň a hlavně v hodnou stravou. Nutno ještě podotknout, že střevo obsahuje obrovské množství lymfatických malých uzlin, které jsou v podstatě zodpovědné za kvalitu lymfatického systému. Tedy jakým způsobem se všechny přijaté látky do těla nejlépe vstřebají a následně všechny škodliviny vyloučí.

Jak poznáme, že máme oslabenou funkci tenkého střeva? V první řadě je to nadýmání a   pocit tlaku pod žebry. Dalším symptomem je bolest páteře a také výskyt plísní (vaginálních, kožních, nehtových). Orgánové hodiny jsou mezi 13 a 15 hodinou, tudíž by nebylo vhodné v této době střeva zatěžovat jídlem špatně stravitelným. Nejhorší vliv má také stres. První pomocí pro zklidnění je klidné a hluboké dýchání do bránice.

Které potraviny mohou přispět k lepší funkci střeva a trávení? Je to například sója a naklíčené fazole mungo, rajčata, zelené saláty, okurky, špenát, ředkvičky, chřest, červený meloun, jahody, maliny, třešně, pohanka, rýže, kozí a ovčí sýry, sladkovodní ryby a jehněčí maso. Z tekutin je ideální zelený čaj a voda.

Zcela prospěšné je  pro střevo pití zeleninových a ovocných šťáv, které jsou navíc i pro celý organismus velice osvěžující.

Zvuk pro posílení tenkého střeba je HHAAA a cvik na obrázku č. 4.

 

(JT), titulní foto archiv

Komentáře z facebooku